Categories: Tricks och tips

Fokusera på att komma till slutet av COVID-19

Att välkomna det nya året kan kännas lite annorlunda i år, med tanke på utmaningarna 2020 och oförmågan att fira tillsammans.

För många människor sätter den årliga datumförändringen – att lägga till ytterligare ett år till livets stämning – större fokus på långsiktiga mål än vad livliga liv vanligtvis tillåter. För många leder detta till traditionen med nyårsresolutioner, en chans att överväga våra framsteg när det gäller att bli det “ideala jag” som många människor hoppas uppnå i slutet av sina dagar.

Även med kunskapen om att fokus kommer att flytta tillbaka till de kortsiktiga kraven från dag till dag i mitten av januari, är det värdefullt att överväga dessa långsiktiga ambitioner, om inte av någon annan anledning än för människor att påminna sig om att det finns mer än den trötta utmattade personen som i slutet av dagen inte vill ha mer än att komma in i sina PJ-spelare och spela ett videospel, binge-titta på en favorit-TV-serie eller läsa en aktuell roman.

Men i år är det mycket svårare att tänka på lång sikt. Pandemin har gett oss alla en annan upplevelse av tiden. Pandemin har inte bara fungerat som en visceral påminnelse om att något oväntat kan landa på vår väl tänkta väg och stoppa alla framsteg. Det har också gjort vägen bortom pandemin oklar.

Få dina nyheter från människor som vet vad de pratar om.
Så många kennlar noterar är att “återgå till det normala” – vilket betyder livet precis som det var innan COVID-19 gick in i vårt ordförråd – är mycket osannolikt. Framtiden har blivit mindre förutsägbar, vilket också innebär att det är mycket svårare att sätta långsiktiga mål. Det är svårt att föreställa sig ett idealjag utan att veta vad det jag kommer att uppleva.

Kortsiktiga mål

Som psykolog tycker jag att resolutioner för 2021 borde vara mycket mer kortsiktiga än vanligt. Det är förmodligen tillräckligt utmanande att ta reda på vad som behövs för att göra det genom månaderna tills alla är vaccinerade och kan börja ta sig tillbaka till en mer social värld.

Du kanske tänker att detta knappast verkar som en bra användning av resolutioner en gång om året, men även om dessa mål kommer att vara mycket kortvariga är det värdefullt med tanke på att folkhälsoledare varnar för att dessa månader sannolikt kommer att vara den svåraste av pandemin. Så även om dessa mål sannolikt bara kommer att behövas i några månader kan de vara avgörande för att avgöra vårt tillstånd när pandemin upphör.

Att leva igenom flera månader av pandemisk osäkerhet och begränsningar har sannolikt gett många människor en ganska bra uppfattning om vilka personliga sårbarheter som detta begränsade liv strider mot. Vissa människor kämpar kanske för att behålla sin emotionella balans. För andra kan frånvaron av vänner och till och med tillfälliga bekanta göra dem galna. Andra kanske flämtar för att komma tillbaka till gymmet.

Dessa personliga smärtpunkter kan ge människor en uppfattning om vilka resolutioner de kan göra. Att ta itu med dessa specifika punkter kan hjälpa människor att ta hand om sig själva tillräckligt bra för att komma fram till pandemins slut med en viss sken av god fysisk och mental hälsa.

Att granska de råd som psykisk hälso- och sjukvårdspersonal gav i början av pandemin kan vara till hjälp för att ta reda på dina specifika kortsiktiga resolutioner för att hantera personliga utmaningar. Eller så kan du, som många andra, ha upptäckt naturens helande egenskaper under den här tiden, vilket dokumenterats i en preprint (ännu inte peer reviewed) studie. Om så är fallet kan dina resolutioner handla om att se till att du fortsätter dessa aktiviteter och besöker dina favoritnaturer under dessa vintermånader. Min egen resolution är till exempel att spendera minst fem minuter varje dag med att uppskatta fåglarna i min trädgård, som aldrig misslyckas med att lyfta mig.

Pandemikurser

För dem som inte kan motstå att tänka på långsiktiga mål, trots den osäkerhet som detta pandemiår har introducerat i världen, kan du granska vad du har lärt dig under pandemin. Långsiktiga resolutioner kan baseras på övervägande av tre saker:

Vad vill jag förhindra från ändringar som jag gjort för att klara pandemin?

Vad vill jag återkräva från tiden före pandemin?

Hur skulle jag ”bygga tillbaka bättre” om jag hade ansvaret för världen eller mitt grannskap?

Var och en av dessa saker kommer att kräva något långsiktigt målfokus och kan hjälpa dig att föreställa dig ett nytt idealjag för post-pandemitiderna.

Liksom jul 2020 är nyårs 2021 troligtvis unik i många minnen. Många människor har gått ur deras sätt att göra dessa ögonblick så acceptabla som möjligt, med tanke på omständigheterna, men dessa nya sätt att fira semestern kommer sannolikt inte att bli traditioner, eller saker som folk vill upprepa under de följande åren.

Att närma sig 2021-resolutioner genom att skörda ljuspunkter eller skatter som har avslöjat sig under denna ovanliga tid kan hjälpa till att belysa en ny väg att följa när pandemin har avslutats.

Belöningarna av tacksamhet och medkänsla

Som hälsopsykolog och psykiater har vårt arbete på Ottawa Hospital under det senaste decenniet varit inriktat på personal och läkare. När människor upplever en kronisk kris är det utmattande och leder till slitage på både kropp och själ. Detta kan leda till ”överlevnadsläge” där vi kan bli mer fokuserade på våra egna behov.

När vi känner effekterna av COVID-19-trötthet finns det en ökande erkännande av frontlinearbetarnas inverkan på hälsa och välbefinnande. En av de största boostarna vi kan ge oss själva är att ge till andra. Självtranscendenta känslor, som inkluderar medkänsla och tacksamhet, har en positiv fysiologisk inverkan genom att stabilisera vår hjärtfrekvens och vårt blodtryck. Att ge till andra stimulerar faktiskt hjärnans belöningscenter, och det är därför det känns så bra.

Att ge behöver inte vara monetärt. Tacksamhetsmeddelanden kan levereras genom denna pandemi till alla som arbetar i frontlinjen, inklusive vårdpersonal, lärare, leveransservice inklusive postkontor och alla de som arbetar i affärer som butiker, apotek och restauranger. Tack.

Starta om och ansluta

En familj som bär semesterhattar samlades runt en bärbar dator nära julpynt
För många människor kan teknik vara det enda sättet att ansluta till andra under pandemin, och för vissa kan detta vara det säkraste sättet att ansluta till familj och vänner under semestern. (Pexels / Koolshooters)

I osäkra tider kan människor bli överbelastade av för mycket information. Ett sätt att starta om är att komma ur huvudet. Försök att välja aktiviteter som använder dina händer och din kropp. Detta saktar ner dig och kan flytta ditt fokus till här och nu. Detta kan ge dig en känsla av kontroll och förankrar dig till nuet. Konst och hantverk, fotografi, motion och musikinstrument kan alla vara ett sätt att fokusera vår uppmärksamhet på en specifik och just nuvarande uppgift.

För en större boost, tänk tillbaka på aktiviteter som du älskade som barn, som att färga, dansa, baka, sjunga högst upp i lungorna.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Recover whatsapp deleted photos, videos and messages

Recover whatsapp deleted photos, videos and messages   If any of your old photos or…

10 months ago

Chat translator Urdu to English (amazing translator 2021)

Chat translator Urdu to English (amazing translator 2021) Friends, today I will give you a…

11 months ago

How to put your photo on notification bar?

How to put your photo on notification bar? Friends, if you want to put a…

12 months ago

Sim Number detail by trickindustry| Sim Card Number details

Sim Number detail by trickindustry| Sim Card Number details: Sim detail____ Get online Information About…

12 months ago

Bobble AI Keyboard by trickindustry app

Bobble AI Keyboard by trickindustry app: If your conversation is just about text and words…

1 year ago

Trickindustry snack app coins secret trick 2021

Trickindustry snack app     •Whence to make cash along snack video application:  Before anything else…

1 year ago